AKF Lab: Overvloed
Patrick Nederkoorn & Sjoerd Groeskamp
Cabaret | klimaat | wetenschap

Welkom in het jaar 2100. Zet je radio aan en hoor hoe het de wereld is vergaan. Staat Nederland op palen? Ziet de Amazone zwart? En is die laatste ijsbeer al verdronken? Of wordt er bij het Greta Thunberg-monument gevierd dat we klimaatverandering hebben gestopt?

In april speelden Patrick Nederkorn en Sjoerd Groeskamp de voorstelling Overvloed in Theater Bellevue. Deze voorstelling was onderdeel van AKF Lab. Het Amsterdams Kleinkunst Festival geeft jaarlijks twee makers de ruimte om een week lang in Klein Bellevue nieuwe programma’s te ontwikkelen en te presenteren. Daarbij staan unieke samenwerkingen en actuele thema’s centraal.

Na elke voorstelling van Overvloed werd er een podcast opgenomen waarin Nederkoorn en Groeskamp in gesprek gaan met een prominente gast over de vraag: hoe ziet de wereld er in 2100 uit? Belangrijke thema’s daarin waren het klimaat en wetenschap.

De volgende gasten zijn te gast in de verschillende afleveringen van de podcast:
#1 Heleen Ekker – Klimaat- en energiejournalist NOS
#2 Aniek Moonen – Voorzitter Jonge Klimaatbeweging
#3 Laura van Rutten – Oprichter van Het Klimaatmuseum
#4 Iman Stratenus – The Future Firm, ideeën over het opnieuw inrichten van Nederland
#5 Marjan Minnesma – Directeur Stichting Urgenda
#6 Cor Burger en Pim Cornelussen 
#7 Loes Kreemers
#8 Johnas van Lammeren

Credits

Tekst en spel Patrick Nederkoorn en Sjoerd Groeskamp
Regie advies Michiel de Regt
Beeld Malte Müller
Productie Annelies Hendrikse
Techniek HP Hulscher en Thomas Brand
Met dank aan Dolf Jansen

>
Meer over de makers

Patrick Nederkoorn (1983) is cabaretier. Hij studeerde onder andere politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en ging naar de Koningstheateracademie in ‘s- Hertogenbosch. Hij maakte inmiddels vijf cabaretprogramma’s, waarin persoonlijke verhalen met de actualiteit verbonden worden. In 2017 werd hij genomineerd voor de Neerlands Hoop Cabaretprijs, in 2019 jaar won hij (samen met Jan Beuving en Tom Dicke) de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste Nederlandse theaterlied van het jaar en in 2021 werd hij (wederom met Jan Beuving en Tom Dicke) genomineerd voor de Poelifinario voor het beste cabaretprogramma van het jaar.

Naast het maken en spelen van theatervoorstellingen werkt hij voor verschillende media: als invalpresentator bij het tv-programma Tijd voor Max, politiek columnist bij Met het Oog op Morgen en lid van het cabaretteam van Spijkers met Koppen. Daarnaast is hij vaste moderator bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in Amsterdam.

Sjoerd Groeskamp (1985) is als wetenschapper verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Hij behaalde een bachelor natuur en sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht (UU) en daarna een MSc in meteorologie, fysische oceanografie en klimaat. Hij promoveerde in de fysische oceanografie aan de University of Tasmania met onderzoek naar menging in de oceaan en de thermodynamische drijvers daarvan. Vervolgens werkte hij als onderzoeker aan Columbia University (New York City, USA), University of New South Wales (Sydney, AU). Sinds 2019 heeft hij een aanstelling bij het koninklijk NIOZ op Texel.

Hij is expert op gebied van turbulentie in de oceaan en heeft onderzoeksfinanciering ontvangen van het NWO om daar verder onderzoek naar te doen. Hij ziet het als zijn taak om bij te dragen aan het begrijpelijk maken van (de rol van de oceaan in) klimaatverandering. Groeskamp kwam veelvuldig in het nieuws na het bedenken van de Northern European Enclosure Dam.