DE MOOIE DINGEN
AKF HOMMAGE AAN JURRIAN VAN DONGEN

De Kleine Komedie, Amsterdam
Maandag 19 september 2022 – 20.15 uur

Lees de recensie in de Theaterkrant >>
Lees de recensie in De Volkskrant **** >>

Zijn strepen heeft hij allang verdiend. Jurrian van Dongen: een van de meest gelauwerde liedschrijvers van Nederland. Twee keer won hij de Annie M.G. Schmidtprijs, één keer de Willem Wilminkprijs, en al meer dan vijfentwintig jaar levert hij liedteksten voor het Klokhuis. Van zijn hand zijn moderne klassiekers als De mooie dingen, Gewoon opnieuw en Lef. Bijna iedereen kent wel een lied van hem. Maar nooit waren die liedteksten gebundeld tot een boek. Tot nu. En hoe kan dat beter gepresenteerd worden dan met een feestelijke greep uit zijn omvangrijke oeuvre in samenwerking met het Amsterdams Kleinkunst Festival? De Mooie Dingen is een hommage aan de Sondheim van de Lage Landen: Jurrian van Dongen. Zijn beste liederen, gezongen door de allerbesten uit het vak: Jenny Arean, Jan Beuving, Annick Boer, Maarten Heijmans, Sarah Janneh, Alex Klaasen, Paul de Leeuw, Jesse Mensah, Rop Verheijen en Joy Wielkens. Presentatie: Brigitte Kaandorp. De Mooie Dingen.

Credits
Producent: Daniël van Veen / Amsterdams Kleinkunst Festival
Samenstelling: Jan Beuving
Eindregie: Wimie Wilhelm
Band onder leiding van: Bernd van den Bos
Productieleiding: Susanne Tuny
Techniek: LightArts

Foto’s: Anne van Zantwijk

.


JUBILEUM 35 JAAR AKF
HOMMAGE AAN AMSTERDAM

DeLaMar Theater, Amsterdam
Maandag 20 juni 2022 – 20.00 uur

LEES DE RECENSIE IN THEATERKRANT >>

.

BEKIJK HIER DE FOTO’S VAN JAAP REEDIJK >>

Het Amsterdams Kleinkunst Festival bestaat 35 jaar, reden dus voor een feestje! Ieder jaar brengt het AKF een hommage aan een belangrijke artiest voor de Nederlandse kleinkunst. Zo zijn er eerder avonden georganiseerd rondom Simone Kleinsma, Herman van Veen, Hans Dorrestijn en Herman Finkers. In dit bijzondere jubileumjaar brengt het AKF echter geen hommage aan een persoon, maar aan de stad Amsterdam! Artiesten als Jenny Arean, Yentl en de Boer, Harry Slinger, Rayen Panday, n00b, Sabri Saad el Hamus, Dolly Bellefleur, Elke Vierveijzer, Gershwin Bonevatia, Luan Buleshkaj, Marcel Harteveld en het Amsterdams Andalusisch Orkest brengen een eerbetoon aan de stad die hen zo lief is. De feestelijke avond wordt gepresenteerd door Raoul Heertje.

Regie: Wimie Wilhelm
Samenstelling: Daniël van Veen
Productieleiding: Annelies Hendrikse
Techniek: LightArts
Geluid: Gert Blom
Band onder leiding van: Ocker Gevaerts


ZIJ WERDEN GEËERD

2019: Simone Kleinsma
2018: Herman van Veen
2017: Hans Dorrestijn
2016: Herman Finkers
2015: Paul van Vliet
2014: Freek de Jonge
2013: Frans Mulder
2012: 25 jaar AKF Gala
2011: Gerard Cox
2010: Rob Chrispijn
2009: Jenny Arean
2008: Liesbeth List
2007: Ruud Bos
2006: George Groot
2005: Het Nieuwe DeLaMar
2004: Martin van Dijk
2003: Jacques Brel
2002: Eli Asser
2001: Ivo de Wijs
2000: Lennaert Nijgh
1999: Jan Boerstoel
1998: Wim Ibo
1997: Jules de Corte
1996: Harry Bannink
1995: 100 jaar Cabaret
1994: Ramses Shaffy
1993: Michel van der Plas
1992: Jacques van Tol
1991: Drs. P
1990: Frans Halsema
1989: Wim Sonneveld

HOMMAGE AAN SIMONE KLEINSMA

DeLaMar Theater
Maandag 1 april 2019
Aanvang: 20.00 uur

 

Fotograaf: Jan Jelle de Boer

Jaarlijks brengt het Amsterdams Kleinkunst Festival een hommage aan een persoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse kleinkunst. Dit jaar is de eer aan actrice, cabaretière, toneel- en musicalster Simone Kleinsma. Bevriende collega’s zullen haar toezingen op maandag 1 april 2019 in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Het wordt een onvergetelijke avond met het omvangrijke repertoire van deze coryfee.

Lees hier de recensie die verscheen in NRC!

Simone Kleinsma (Amsterdam, 1958) studeerde aan de Kleinkunst Academie in Amsterdam. Zij speelde in talloze cabaret- en theaterprogramma’s en vertolkte hoofdrollen in musicals, waaronder Maskerade, Amerika Amerika, Les Misérables, Chicago, Mamma Mia! en Was Getekend, Annie M.G. Schmidt. In 2006 maakte Kleinsma haar toneeldebuut in One Flew Over The Cuckoo’s Nest. Ze bracht vier solo-cd’s uit, Een Deel Van Mij, Met Open Ogen, Simone – Songs from the heart enmeest recent Simone! Op televisie was zij te zien en binnenkort weer als Kees in de succesvolle comedyserie Kees & Co. In 2020 speelt Kleinsma de titelrol in een nieuwe productie van Hello, Dolly!, de klassieker uit 1964.

Ze won maar liefst zes Musical Awards, waaronder in 2017 een prijs voor haar gehele oeuvre. Voor haar bijdrage aan de kleinkunst in Nederland ontving zij in 2001 de prestigieuze Gouden Harp. In 2018 kreeg zij een koninklijke onderscheiding en werd zij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Kleinsma werkte onder andere samen met: André van Duin, Henk Poort, Paul de Leeuw, Jon van Eerd, Marjolijn Touw, Doris Baaten, Gerard Cox, Danny de Munk, Perry Dossett, Lucie de Lange, Tony Neef, Stanly Burleson en vele anderen.


HOMMAGE AAN HERMAN VAN VEEN

Maandag 26 maart 2018
DeLaMar Theater – 20.00 uur

.
Met optredens van onder meer Claudia de Breij, Rosenberg Trio, Paul van Vliet, Scapino Ballet, Harry Sacksioni, Yora Rienstra en vele anderen

De AKF Hommage aan Herman van Veen van het Amsterdams Kleinkunst Festival die plaatsvond op 26 maart jl. in het DelaMar Theater in Amsterdam werd uitgezonden in twee delen op de radio. Beluister deel 1 en deel 2, uitgezonden bij Andermans Veren op 10 en 17 juni 2018  van 10-11 uur op NPO Radio5. Presentatie: Kick van der Veer

Jaarlijks brengt het Amsterdams Kleinkunst Festival een hommage aan een gerenommeerde kleinkunstenaar. Bevriende collega’s verzorgen in het Amsterdamse DeLaMar Theater een avond met het repertoire van de laureaat. Onder meer Herman Finkers, Paul van Vliet, Freek de Jonge, Harry Bannink en Liesbeth List ontvingen een hommage. In 2018 ging de AKF Hommage naar podiumkunstenaar, schrijver, componist, regisseur, muzikant, acteur en presentator Herman van Veen. Lees het verslag op theaterkrant.nl van 27 maart 2018 >>

Herman van Veen (Utrecht, 1945) studeerde viool, zang en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het muzikaal-clowneske soloprogramma Harlekijn. Sindsdien reist hij de wereld rond en speelt hij zijn voorstellingen in vijf talen. In 1979 werd het prentenboek Alfred J. Kwak uitgebracht, waarvan in 1989 een tot cult geworden 52-delige animatieserie gemaakt werd die wereldwijd te zien was.
Van zijn hand verschenen tot op heden 184 cd’s, 21 dvd’s, een zeventigtal boeken, tientallen scenario’s voor onder meer door hem zelf geregisseerde speelfilms.
Van Veen was drager van de Louis Davidsring die hij in 1976 uit handen van Wim Kan mocht ontvangen en in 2015 doorgaf aan Claudia de Breij. Daarnaast ontving hij vele onderscheidingen voor zijn omvangrijke oeuvre.

Impressie

Foto’s Jaap Reedijk


HOMMAGE AAN HERMAN FINKERS

Maandag 6 juni 2016
DeLaMar Theater – 20.00 uur

Met optredens van onder meer Freek de Jonge, Karin Bloemen, Jenny Arean en vele anderen.

Elk jaar brengt het Amsterdams Kleinkunst Festival hommage aan een artiest die een grote bijdrage aan de Nederlandse Kleinkunst heeft geleverd. Op maandag 6 juni 2016 vond in het DeLaMar Theater de hommage plaats aan Herman Finkers.

Impressie

Foto’s Jaap Reedijk


Anderen bekeken ook