AKF Sonneveldprijs

Winnaars 2017


LONNEKE DORT WINT AKF SONNEVELDPRIJS, DANIËLLE SCHEL DE AKF PUBLIEKSPRIJS

AKF_sonneveldprijs_2017_©_2017_foto_jaap_reedijk-0090

 

“JURY: ‘Het Amsterdams Kleinkunst Festival is méér dan een wedstijd. Het is een talentontwikkelingstraject waarin jonge theatermakers hun eigen mogelijkheden beter leren ontdekken en met begeleiding van professionals in het vak kunnen doorgroeien’.

Na een feestelijke finale, die dit jaar gespeeld werd in een uitverkochte Kleine Komedie, maakte juryvoorzitter Erik Pals zojuist bekend dat Lonneke Dort de winnaar is van de AKF Sonneveldprijs 2017! De AKF Publieksprijs én tweede prijs werden toegekend aan Daniëlle Schel en De Lachende Derde ontving de derde prijs. De finale vond plaats tijdens AKF Deluxe, de uitgebreide jubileumeditie van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Al 30 jaar draagt het festival bij aan talentontwikkeling van nieuwe theatermakers en kleinkunstenaars. Afgelopen vrijdag 7 april en zaterdag 8 april werd tijdens de Halve Finales in Theater Bellevue beslist dat deze drie nieuwe talenten thuishoorden in de grote finale. Van september t/m december 2017 spelen zij tevens de finalistentournee.

Het was een vrouwenfinale. Met maar liefst drie dames in de hoofdrol op het podium van De Kleine Komedie, overtuigde theatermaakster Lonneke Dort de jury vanavond het meest.

‘Met een vileine en prikkelende kijk op de grotere thema’s en sterke liedteksten weet Lonneke zichzelf steeds spannend te houden en het publiek naar haar hand te zetten.’

Het publiek verkoos Daniëlle Schel tot favoriet en het duo ‘De Lachende Derde’ werd, letterlijk, derde. De AKF Sonneveldprijs en AKF Publieksprijs kennen dit jaar een vernieuwd ontwerp, gemaakt door beeldend kunstenaar Pier van Leest.

De jury bestond uit zakelijk directeur van het Scapino Ballet Erik Pals (voorzitter), journalist/recensent Ruud Buurman, cabaretière/zangeres Mylou Frencken, liedjesschrijver Joost Nuissl en componist/muzikant Tom Dicke. De presentatie lag in handen van theatermaker Jelle Kuiper en De Wëreldbänd verzorgde een enerverend en energiek gastoptreden.

Dat deelnemen aan het Amsterdams Kleinkunst Festival een start kan zijn van een succesvolle theatercarrière, is inmiddels wel bewezen. Eerdere finalisten van het Concours waren Claudia de Breij, Richard Groenendijk, Van der Laan en Woe, Pieter Derks, Louise Korthals, Eva Crutzen en Yentl en De Boer.

Nog tot en met zondag 16 april kunt u AKF Deluxe, de uitgebreide editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival, bezoeken. Met o.a. AKF Roulette, Shaffy Chantant 2017, Kiki Schippers’ Hitmachine (in samenwerking met pop producers) en diverse kleinkunstwandelingen. Kijk voor meer informatie en het gehele programma op http://www.amsterdamskleinkunstfestival.nl/programma/ .

danielle

 

AKF_sonneveldprijs_2017_©_2017_foto_jaap_reedijk-0027