AMSTERDAMS KLEINKUNST FESTIVAL
AKF HALVEFINALISTENTOURNEE 2023  <<

Na verschillende voorrondes in Amsterdam, waar een recordaantal van 66 deelnemers zich voor inschreef, zijn door de vakjury zes artiesten geselecteerd. Zij gaan van januari tot april 2023 op halvefinalistentournee door Nederland. In deze periode volgen zij het AKF Keep an Eye Masterclass programma met masterclasses van Wimie Wilhelm (13 en 14 januari 2023 – De Toegift Texel), Theo Maassen (2 februari 2023 – Theater Bellevue) en Jurrian van Dongen (7 maart – Theater Bellevue).

De halve finales vinden plaats op 6 en 7 april 2023 in de Kleine Komedie. Tijdens de finale op zaterdag 8 april 2023, tevens in de Kleine Komedie, strijden de drie finalisten om de felbegeerde AKF Sonneveldprijs (juryprijs), AKF Publieksprijs en AKF Shaffy Cheque (aanmoedigingsprijs beschikbaar gesteld door het Ramses Shaffy Fonds). Het Amsterdams Kleinkunst Festival vindt voor de 36e keer plaats.

Afgelopen jaren wonnen onder meer Valentina Tóth, n00b, Lotte Velvet, Rosa da Silva, Glodi Lugungu, Lonneke Dort en Stefano Keizers.


EFDÉ&EFDÉ
&Efdé

 

.
De broers Efdé en Efdé vormen het komedische duo Efdé&Efdé. In hun act laten ze zien dat willen altijd belangrijker is dan kunnen. De één is de oudste, de ander de jongste. De één heeft kort haar, de ander lang. De één woont bij zijn ouders, de ander op zichzelf. De één heeft de wil, de ander het talent. De één verzint alles, de ander regelt alles. De één schreef dit tekstje, de ander verzon het. De één is Efdé, de ander &Efdé.

Over
De broers Efdé&Efdé groeiden op in Leeuwarden en deden daar mee aan het Leeuwarder Cabaret Festival. Sindsdien ontwikkelen ze hun programma en zijn ze halvefinalist van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Socials
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083436604397

Credits
Foto: Anne van Zantwijk 

 

CLARA VAN KEMPEN
En dan is er alles


.
Wat als je alles wat je kende achter je hebt gelaten en alles wat je niet kent nog open voor je ligt? Dan is er op dit moment in principe niets. Niets groots en meeslepends, enkel poppers en lipgloss. Nieuwsgierig en vol overgave gaat Clara op zoek. EN DAN IS ER ALLES is een voorstelling over een sprong in het diepe en over hoe de boel kan ontsporen. Een show over afrekeninng en liefde, over afscheid nemen en opnieuw beginnen.

Over
Clara van Kempen is geboren en getogen in Amsterdam. Ze speelt, schrijft en zingt. In 2021 studeerde ze af aan de Koningstheater Academie in Den Bosch. Het materiaal dat ze sindsdien maakt is kwetsbaar, maar zonder zelfmedelijden. Geëngageerd en soms hard, poëtisch, maar ook eerlijk.

Socials
Instagram: https://www.instagram.com/versacehottie13/
Facebook: https://www.facebook.com/clara.vankempen

Credits
Foto: Anne van Zantwijk

NIEK & GUY
Es rever


.
Verwacht het onverwachte in deze voorstelling vol magische kleinkunst die doet lachen en verbazen. In de ES REVER vloeien muziek, magie & theater naadloos in elkaar over en nemen Niek & Guy je mee in hun absurde wereld.

Over
Niek Takens goochelt sinds zijn zevende en won daarmee al prijzen in binnen- en buitenland. Zo is hij o.a meervoudig Nederlands kampioen en schreef hij diverse titels op zijn naam in Frankrijk, Italië, Shanghai en Beijing. Daarnaast is Niek een graag geziene gast in de Magic Castle in Los Angeles, één van de meest exclusieve clubs in Hollywood.

Guyllaume Wibowo is een artistieke duizendpoot​. Hij heeft de vooropleiding van de Nationale balletacademie afgerond, is derde geworden bij het Nederlands kampioenschap goochelen en heeft muziek geproduceerd voor diverse shows en artiesten. Naast dansen, goochelen en produceren houdt Guyllaume ook nog van acteren.

Socials
Instagram: https://www.instagram.com/niekenguy/
Facebook: https://www.facebook.com/niekenguy

Credits
Foto: Anne van Zantwijk

LUUK RANSIJN
Stortvloed

.

.
In STORTVLOED stelt Luuk zich bloot aan een wereld die hem vaak beangstigt. Met humor en liedjes, waarbij hij zichzelf begeleidt op de piano, probeert hij vat te krijgen op die wereld. Maar misschien vooral ook op zichzelf. Luuk hanteert een geheel eigen stijl, is scherpzinnig, zachtmoedig en schroomt het persoonlijke niet.

Over
Luuk Ransijn is 22 jaar en komt uit Alkmaar. Van jongs af aan is hij bezig met het maken van muziek en theater. De afgelopen jaren heeft hij vlieguren gemaakt bij verschillende festivals en cabaretpoeltjes. Luuk stond in de finale van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival, won de publieksprijs op het Griffioen de Stoep Cabaret Festival en speelde in 2019 als voorprogramma van Sara Kroos. Hij is blij om bij het Amsterdams Kleinkunst Festival weer nieuwe stappen te mogen zetten.

“Luuk heeft een frisse theaterpersoonlijkheid waar je als publiek meteen van houdt. Met een gevaarlijke storm in het hart, die vooral via zijn muziek een weg naar buiten vindt. Gaat dat zien, dit nieuwe talent,” Sara Kroos.

Socials
Instagram: https://www.instagram.com/luukransijn/
Facebook: https://www.facebook.com/luuk.ransijn

Credits
Foto: Anne van Zantwijk

MYRTE SIEBINGA
Nu voor het echie
.

.
In de tragikomische voorstelling NU VOOR HET ECHIE speelt Myrte naast de rol van zichzelf (waar ze zich al jaren in heeft verdiept), allerlei verschillende personages. Van een kleuter die de lesstof als tweedimensionaal ervaart en inziet dat er systematisch dingen fout gaan, tot een juf die zelf soms ook wel de bevestiging van een glitter 3D sticker kan gebruiken, tot een Amsterdamse uitsmijter die de mensen eraan herinnert dat je niet kan worden ingehaald op je eigen pad. Het leven is namelijk te kort om er te lang over na te denken, maar te lang om er af en toe niet even goed bij stil te staan.

Op speelse wijze, en met een flinke dosis humor, neemt ze je mee in haar associatieve denkwereld, waar af en toe ook ruimte is voor een liedje en misschien zelfs een dansje. Dit alles doet ze natuurlijk niet alleen, ze wordt hierin begeleid door zichzelf.

Over
Myrte Siebinga (1998) is actrice en theatermaakster. Na het succesvol afronden van de MBO Theaterschool in Rotterdam vervolgde ze haar studie aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie waar ze dit jaar zal gaan afstuderen. Tijdens haar opleiding speelde ze onder andere bij het Nationale Theater, Toneelschuurproducties en werd haar, samen met Thibaud Dooms gemaakte, voorstelling ‘Adolescentje en Adolescentje’ geselecteerd voor het Debuut 2022. Myrte haar werk is een combinatie van cabaret, toneel, kleinkunst en absurdisme.

Socials
Instagram: https://www.instagram.com/myrtesiebinga/
Facebook:https://www.facebook.com/myrte.siebinga.5/

Credits
Foto: Anne van Zantwijk

TOBIAS WENTING
Dwaalspoor
.

.
‘No Way To Slow Down’, dat was het spoor waar Tobias zich voor lange tijd op bevond. Totdat hij doodop was van het rennen. Via grappige, ontroerende en virtuoze muzikale anekdotes, laat Tobias de sneltrein achter zich en neemt hij je mee het dwaalspoor op. Dit doet hij begeleid door Dirk Overbeek op accordeon.

Over
Tobias Wenting
Tobias speelt piano vanaf zijn zevende. Na zijn klassiek pianostudie aan de School Voor Jong Talent, besloot hij zijn blikveld te verruimen door Compositie voor Film en Theater te studeren aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem. Op ArtEZ kwamen zijn liefde voor pianospelen, componeren, zingen en tekstschrijven samen binnen de Nederlandse kleinkunst. Tobias is voortdurend op zoek naar onconventionele manieren waarop muziek en tekst samen kunnen komen.

Dirk Overbeek
In alles wat hij doet laat accordeonist Dirk Overbeek de veelzijdigheid zien van zichzelf en van zijn instrument. Zo speelt hij onder andere Nederlandstalige poëtische pop, Franse chansons en eigen composities in wisselende en niet alledaagse bezettingen. Daarnaast is hij regelmatig in het theater te vinden als muzikant in (muziek)theatervoorstellingen, en arrangeert en dirigeert hij bij tijd en wijle. In een hokje valt Dirk niet te plaatsen, en hoe graag hij dat misschien wel zou willen, juist buiten de lijntjes komt hij het beste tot zijn recht.

Socials
Instagram: https://www.instagram.com/tobiaswenting/
Facebook: https://www.facebook.com/tobias.wenting.1

Credits
Foto: Anne van Zantwijk


AGENDA AKF HALVEFINALISTENTOURNEE 2023