FINALISTEN AKF SONNEVELDPRIJS 2019 BEKEND

Op zaterdag 6 april 2019 zijn in Theater Bellevue in Amsterdam de drie finalisten van de AKF Sonneveldprijs bekend gemaakt door juryvoorzitter Tom Dicke. Meester Alex (begeleid door Lucas Thijs), Bart Melief en Rosa da Silva (begeleid door Remko Wind) strijden op maandag april in De Kleine Komedie in Amsterdam om de felbegeerde AKF Sonneveldprijs en AKF Publieksprijs. De prijs werd eerder gewonnen door o.a. Pieter Derks, Van der Laan en Woe, Yentl en de Boer, Stefano Keizers en Glodi Lugungu. Nieuw element is de Shaffy Cheque. Deze geldprijs ter waarde van 2.500,- euro is te besteden aan het eerste avondvullende programma. De prijs wordt mogelijk gemaakt door het Ramses Shaffy Fonds voor jonge kunstenaars.

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 april streden zes acts in Theater Bellevue in de halve finales. Verspreid over twee avonden zag het publiek achtereenvolgens EMMA (Eva Fiselier, Mirjam Mertens en Maartje Goes), Meester Alex, Lisa Ostermann, Rikkert van Huisstede, Bart Melief en Rosa da Silva. De presentatie was in handen van Nina de la Croix.

Na diverse selectierondes, een try-out tournee door heel Nederland en coaching van verschillende regisseurs, zijn de finalisten op 8 april klaar om te strijden voor de jury- en publieksprijs. Aan het eind van de avond zal de jury, die bestaat uit Tom Dicke (pianist & componist), Flip Noorman (theatermaker & zanger), Ria Marks (actrice & regisseur), Joost Nuissl (voormalig directeur De Kleine Komedie), Yassine Boussaid (directeur De Meervaart), de juryprijs uitreiken en bekend maken wie door het publiek als winnaar is gekozen. In het najaar van 2019 – van september t/m december – gaan de drie finalisten op tournee door het hele land.

AKF Deluxe
De finale van de AKF Sonneveldprijs is onderdeel van AKF Deluxe, het jaarlijkse kleinkunstfestival rondom het Amsterdamse Leidseplein. Dit jaar vindt AKF Deluxe plaats t/m 14 april. Kijk voor het volledige programma op: https://www.amsterdamskleinkunstfestival.nl/akf-deluxe-programma/
Rosa da Silva
Daar moet je heen

.
Rosa da Silva uit Klazienaveen heeft als kind meegedaan aan de Mini Playbackshow van Henny Huisman. Daar ontdekte ze voor het eerst dat er – door een goed opgebouwde grap van Henny – werd gelachen om haar afkomst. Inmiddels woont ze in Amsterdam en is haar Portugese vader na het overlijden van haar Drentse moeder teruggegaan naar zijn geboorteland. Daardoor stuit ze op de lang uitgestelde vraag ‘Waar hoor ík thuis?’

Rosa’s voorstelling Daar moet je heen bestaat uit scènes die worden afgewisseld met zang en muziek, waarbij zij wordt begeleid door multi-instrumentalist Remko Wind. De fado over Klazienaveen is het startpunt van haar zoektocht naar wie ze zelf is, waarbij de eeuwige strijd tussen stad en provincie akelig herkenbaar is. Ze geeft je door haar personages een andere, schurende blik op de huidige maatschappij. Daarbij spaart ze niemand. Vooral zichzelf niet.

Regie begeleiding: Ilke Paddenburg | Jeroen Woe

Meester Alex
Ben ik in één keer die gast

.
Meester Alex is die gast met een baard en een hoed. Maar hij is ook die gast die kan dansen, die graag ontbijt met chipskruimels uit zijn onderbroek, die gedichtjes schrijft, die kan zingen, en die moeiteloos een achterwaartse flikflak doet. Zo’n gast. Hij is bovendien zo’n gast die kan rappen, waarbij hij zich laat begeleiden door Lucas Thijs met gitaar en zang. In de voorstelling Ben ik in één keer die gast heeft Alex het over de rollen die men in het leven aanneemt en de verwachtingen die daarbij horen. Hierin geeft hij op humoristische en soms verwarrende wijze een eigen kijk op dat wat men ‘ik’ noemt.

Regie begeleiding: Tim Goditiobois

Bart Melief
Het uur U

.

Cabaret zoals het ooit bedoeld is: gratuit moralisme in een mildzure jus van betweterigheid. Het ouderwetse wijsvingertje, maar dan in een blitse verpakking. Na dit optreden kijkt u op exact dezelfde manier naar uw dagelijks leven als u altijd al deed, zonder daarbij uw gedrag aan te passen.

Met zijn onsympathieke gezever en vermoeiende onderwerpen weet Bart het publiek in no time van zich te vervreemden. Laat u meevoeren in een tranendal van pijnlijke actualiteiten en geniet van het schuldgevoel dat met bulldozers tegelijk uw strot wordt ingereden. Het Uur U is een pretentieuze kutvoorstelling met een paar diepzinnige citaten om de jury te pleasen, maar met net iets te veel harde grappen om daadwerkelijk kans te maken op een prijs. Ook leuk om te weten is dat Frank Boeijen speciaal voor deze voorstelling geweigerd heeft om de muziek te schrijven.

Regie begeleiding: Bert Barten