FINALISTEN BEKEND!

Maandag 19 oktober 2020 zijn in Theater Bellevue door juryvoorzitter Yassine Boussaid de drie finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2020 bekend gemaakt. Beth & Flo, Luan Buleshkaj en Lotte Velvet gaan op maandag 26 oktober 2020 de eindstrijd aan voor de felbegeerde AKF Sonneveldprijs.

De prijs wordt voor de 33e keer uitgereikt. Hiernaast wordt door het publiek de winnaar van de AKF Publieksprijs gekozen. Dit jaar kunnen voor het eerst online kijkers stemmen. Ook wordt de Shaffy Cheque uitgereikt. Deze prijs ter waarde van €2.500,- wordt beschikbaar gesteld door het Ramses Shaffy Fonds voor jonge kunstenaars en is een aanmoedigingsprijs voor het meest veelbelovende kleinkunst-talent.

De jury, gevormd door Yassine Boussaid (voorzitter), Tom Dicke, Frank Noorland, Lucretia van der Vloot en Jelle Kuiper is positief over deze editie. “Wij zijn aangenaam verrast over de kwaliteit van de kandidaten.”

Vanwege de aangescherpte corona maatregelen is de eerder uitgestelde Finale (deze zou in april 2020 plaatsvinden) verplaatst van het DeLaMar Theater naar Theater Bellevue. De zaalcapaciteit is terug gebracht naar 30 stoelen. Daarom biedt het Amsterdams Kleinkunst Festival een unieke livestream aan waardoor toch nog een groot publiek thuis mee kan kijken. De livestream tickets zijn te bestellen via deze link.

Directeur Daniël van Veen: “We zijn blij dat we, ondanks de aangescherpte maatregelen, de finalisten toch in Klein Bellevue kunnen presenteren. Door het aanbieden van een livestream zijn we in staat om een breed publiek kennis te laten maken met deze authentieke talenten. Groot talent in Klein Bellevue, unieker kunnen we het niet maken”.

Finale AKF Sonneveldprijs
Maandag 26 oktober 2020
Theater Bellevue
Aanvang: 20.00 uur
Livestream tickets

Beth & Flo, Lotte Velvet, Luan Buleshkaj. Foto: Anne van Zantwijk


Beth & Flo
Niet wat je denkt

.
Gewapend met een sloophamer breken Beth & Flo alle muren af. De muren van het studeerkamertje waar hun piano staat en waar ze urenlang, jarenlang, eindeloos etudes en fuga’s van Bach hebben geoefend. De muren van die hele klassieke concertwereld waarin ze gevangen zitten moeten kapot. Ze willen eruit! Veel liever gaan ze apenkooien, snoep scheppen en liefdesliedjes zingen. Ver weg van de gebruikelijke regels in de wereld waar ze vandaan komen, ver weg van de tradities. Ze willen op avontuur.

Tekst, muziek en spel: Elsbet Remijn en Claudette Verhulst
Coach: Wil van der Meer

Biografie
Beth & Flo bestaat uit Elsbet Remijn (1988) en Claudette Verhulst (1989, de Flo van het duo; lang verhaal). Ze zijn beiden opgeleid als klassiek pianist aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar ze ontdekten graag samen op het podium te staan. Als pianoduo vielen Beth & Flo al snel op en speelden ze in zo’n beetje alle grote concertzalen in het land. En in het theater… tja, daar moeten ze alles nog ontdekken. Gedreven door hun missie om klassieke muziek voor iedereen toegankelijk te maken, grijpen ze deze uitdaging met vier handen aan.

Luan Buleshkaj
Leeuwenkind

.
In zijn eerste theatervoorstelling ‘Leeuwenkind’ kaart Luan Buleshkaj zowel persoonlijke als actuele onderwerpen aan. Themas als opgroeien in Amsterdam-West als enig kind met een alleenstaande moeder, de oorlog in Kosovo, mannelijke kwetsbaarheid, multiculturaliteit, vriendschap, verlatingsangst en de hip-hop- en straatcultuur spelen een belangrijke rol. Spoken word-voordrachten worden afgewisseld met toneelspel en muzikaal ondersteund.

Tekst en spel: Luan Buleshkaj
Gitaar: Yassine Belghanch
Coach: Soufiane Moussouli

Biografie
Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en al een hele poos bezig met spoken word. De Albanese Amsterdammer maakte daarvoor vooral naam als battlerapper (L-Deep) bij het platform ‘Punchout Battles’. Sinds Luan zijn eerste stappen zetten in de poëziewereld stond hij al op vele gerenommeerde podia in Nederland. In 2018 stond Luan op Lowlands en in 2019 verzorgde hij de tekst en voice-over voor een reclame van Gemeente Amsterdam. Bovendien was hij gastdichter bij het BNNVARA-programma Spijkers met Koppen en deed hij een TED Talk tijdens TEDxAmsterdam. Luan staat vooral bekend om zijn woordspelingen en gevoel voor improvisatie.

Lotte Velvet
Ondergrond

 
Lotte Velvet heeft genoeg over het weer gepraat: de Apocalyps nadert. Gewapend met elektrische gitaar en scherpe blik neemt ze je mee in haar kijk op onze maatschappij. Klimaatactivisten, politici en onderbuikstemmers komen aan het woord in een muzikale en talige mix van punk tot poëzie. Kritisch, maar met compassie, want we zijn allemaal wel eens op het verkeerde moment ergens binnengekomen.

Tekst en spel: Lotte Velvet
Muziek: Lotte Velvet. Een aantal nummers i.s.m. met Suzanne Mateysen
Coach: Joost van Hezik

Biografie
Lotte Velvet (1984) woont in Rotterdam en is naast kleinkunstenaar ook forensisch psycholoog. Ze schrijft gedichten en theaterteksten en speelde in verschillende bandjes viool, gitaar en toetsen. Haar helden zijn onder andere Patti Smith, Kate Tempest en Andy Warhol.

Ze maakte onderdeel uit van het cabaretcollectief CabaRot en studeerde in maart 2019 af bij Studio Selma Susanna in Amsterdam. Ze treedt op als sneldichter en schrijft actuele liedjes voor het programma Andermans Veren.


Finalistentournee 2020