Prijzenregen bij 36e editie van Amsterdams Kleinkunst Festival  <<

Na een avond vol “verscheidenheid, eigenheid en bijzonder vakmanschap” vielen alle finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival in de prijzen.

De jury kende de AKF Sonneveldprijs toe aan Luuk Ransijn en noemde de tweeëntwintigjarige kleinkunstenaar een“veelbelovend en authentiek cabarettalent” die “vanaf zijn opkomst het publiek voor zich weet in te nemen. (…) De voorstelling Vacht is een pleidooi voor de zachte kracht. Zijn beschrijvingen van alledaagse situaties maken de maatschappelijke druk die zijn generatie ervaart invoelbaar.”

Het in groten getale aanwezige publiek in De Kleine Komedie beloonde finalist Myrte Siebinga met de AKF Publieksprijs. Volgens de jury een geboren performer met een uitstekende timing.’

De AKF Shaffy Cheque, een aanmoedigingsprijs ter waarde van 2.500 euro beschikbaar gesteld door het Ramses Shaffy Fonds, ging naar het duo Niek en Guy die volgens de jury scènes scheppen vol liefde, verwondering en humor.

De jury werd gevormd door Jörgen Tjon A Fong (directeur De Kleine Komedie), Frank Noorland (artistiek leider Likeminds), Leo van der Plas (artistiek coördinator Codarts), Rosa Reuten (actrice en docent Atka) en Vincent Wijlhuizen (directeur What You See Festival).

Luuk Ransijn komt als winnaar van de 36e AKF Sonneveldprijs in een rij van succesvolle voorgangers te staan onder wie Thomas Acda, Maarten van Roozendaal, De Vliegende Panters, Van der Laan en Woe, Yentl en de Boer, Stefano Keizers, Glodi Lugungu, Rosa da Silva, Lotte Velvet, n00b en Valentina Tóth.

De drie finalisten zijn vanaf het najaar door het hele land te zien tijdens de finalistentournee. Meer informatie over de artiesten en de actuele speellijst is te vinden via www.akf.nl

De prijs is vernoemd naar cabaretier Wim Sonneveld (1917-1974).

Bekijk de foto’s van Jaap Reedijk >>

NIEK & GUY
Es rever

Winnaars AKF Shaffy Cheque 2023


.
Verwacht het onverwachte in deze voorstelling vol magische kleinkunst die doet lachen en verbazen. In de ES REVER vloeien muziek, magie & theater naadloos in elkaar over en nemen Niek & Guy je mee in hun absurde wereld.

Over
Niek Takens goochelt sinds zijn zevende en won daarmee al prijzen in binnen- en buitenland. Zo is hij o.a meervoudig Nederlands kampioen en schreef hij diverse titels op zijn naam in Frankrijk, Italië, Shanghai en Beijing. Daarnaast is Niek een graag geziene gast in de Magic Castle in Los Angeles, één van de meest exclusieve clubs in Hollywood.

Guyllaume Wibowo is een artistieke duizendpoot​. Hij heeft de vooropleiding van de Nationale balletacademie afgerond, is derde geworden bij het Nederlands kampioenschap goochelen en heeft muziek geproduceerd voor diverse shows en artiesten. Naast dansen, goochelen en produceren houdt Guyllaume ook nog van acteren.

“Niek en Guy scheppen scènes vol liefde, verwondering en humor.” – Jury
 
 “Dit duo zal zich niet beperken tot de Nederlandse theaters, Niek en Guy gaan ongetwijfeld de wereld over.” – Theaterkrant

Socials
Instagram: https://www.instagram.com/niekenguy/
Facebook: https://www.facebook.com/niekenguy

Credits
Coach: Friso van Vemde
Foto: Anne van Zantwijk

MYRTE SIEBINGA
Nu voor het echie

Winnaar AKF Publieksprijs 2023

.
In de tragikomische voorstelling NU VOOR HET ECHIE speelt Myrte naast de rol van zichzelf (waar ze zich al jaren in heeft verdiept), allerlei verschillende personages. Van een kleuter die de lesstof als tweedimensionaal ervaart en inziet dat er systematisch dingen fout gaan, tot een juf die zelf soms ook wel de bevestiging van een glitter 3D sticker kan gebruiken, tot een Amsterdamse uitsmijter die de mensen eraan herinnert dat je niet kan worden ingehaald op je eigen pad. Het leven is namelijk te kort om er te lang over na te denken, maar te lang om er af en toe niet even goed bij stil te staan.

Op speelse wijze, en met een flinke dosis humor, neemt ze je mee in haar associatieve denkwereld, waar af en toe ook ruimte is voor een liedje en misschien zelfs een dansje. Dit alles doet ze natuurlijk niet alleen, ze wordt hierin begeleid door zichzelf.

Over
Myrte Siebinga (1998) is actrice en theatermaakster. Na het succesvol afronden van de MBO Theaterschool in Rotterdam vervolgde ze haar studie aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie waar ze dit jaar zal gaan afstuderen. Tijdens haar opleiding speelde ze onder andere bij het Nationale Theater, Toneelschuurproducties en werd haar, samen met Thibaud Dooms gemaakte, voorstelling ‘Adolescentje en Adolescentje’ geselecteerd voor het Debuut 2022. Myrte haar werk is een combinatie van cabaret, toneel, kleinkunst en absurdisme.

Een geboren performer met een uitstekende timing.”  – Jury
 
“Myrte Siebinga schakelt soepel tussen zevenjarig schoolmeisje, juf, uitsmijter en jonge vrouw (…) Subliem theater.” – NRC

Socials
Instagram: https://www.instagram.com/myrtesiebinga/
Facebook:https://www.facebook.com/myrte.siebinga.5/

Credits
Coach: Stephanie Louwrier
Foto: Anne van Zantwijk

LUUK RANSIJN
Vacht

 

Winnaar AKF Sonneveldprijs 2023
.

.
In VACHT stelt Luuk zich bloot aan een wereld die hem vaak beangstigt. Met humor en liedjes, waarbij hij zichzelf begeleidt op de piano, probeert hij vat te krijgen op die wereld. Maar misschien vooral ook op zichzelf. Luuk hanteert een geheel eigen stijl, is scherpzinnig, zachtmoedig en schroomt het persoonlijke niet.

Over
Luuk Ransijn is 22 jaar en komt uit Alkmaar. Van jongs af aan is hij bezig met het maken van muziek en theater. De afgelopen jaren heeft hij vlieguren gemaakt bij verschillende festivals en cabaretpoeltjes. Luuk stond in de finale van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival, won de publieksprijs op het Griffioen de Stoep Cabaret Festival en speelde in 2019 als voorprogramma van Sara Kroos. Hij is blij om bij het Amsterdams Kleinkunst Festival weer nieuwe stappen te mogen zetten.

Veelbelovend en authentiek cabarettalent die vanaf zijn opkomst het publiek voor zich weet in te nemen.”  – Jury
 
 “Ransijn is een zeer soepele en muzikaal begaafde performer.” – Parool

Socials
Instagram: https://www.instagram.com/luukransijn/
Facebook: https://www.facebook.com/luuk.ransijn

Credits
Coach: Wimie Wilhelm
Foto: Anne van Zantwijk