Finalisten 35e editie Amsterdams Kleinkunst Festival bekend

Op maandagavond zijn door de vakjury in De Kleine Komedie de drie finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival bekend gemaakt. Valentina Tóth, Collin Edson en Britt van Tooren strijden op dinsdag 5 april in de Kleine Komedie om de felbegeerde AKF Sonneveldprijs (juryprijs), AKF Publieksprijs en AKF Shaffy Cheque (aanmoedigingsprijs beschikbaar gesteld door het Ramses Shaffy Fonds).

De jury bestaat uit Silvia Andringa (regisseur), Elisabeth Boor (regisseur en docent), Tom Dicke (pianist en componist), Jörgen Tjon A Fong (directeur De Kleine Komedie) en Vincent Wijlhuizen (directeur What You See Festival en programmeur).

De finale vindt plaats op dinsdag 5 april 2022 om 20.15 uur in De Kleine Komedie. De presentatie is in handen van Thomas van Luyn.

De zes halvefinalisten Collin Edson, Thom Gerrits, Job Römer, Britt van Tooren, Valentina Tóth en Alexander Weeber tourden vanaf februari door het land. Ze volgden AKF Keep an Eye Masterclasses van Lenette van Dongen, Wimie Wilhelm, Ivo de Wijs en Raoul Heertje.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival wordt voor de 35e keer georganiseerd. Oud winnaars zijn onder meer Thomas Acda, Maarten van Roozendaal, De Vliegende Panters, Pieter Derks, Van der Laan en Woe, Yentl en de Boer, Stefano Keizers, Glodi Lugungu, Rosa da Silva, Lotte Velvet en n00b.

Foto: Anne van Zantwijk


COLLIN EDSON
TATA STIMA


.
Over Collin
Collin Edson is een veelzijdig, dynamisch en multidisciplinair cabaretier. Binnen zijn werk gaat hij op zoek naar het snijvlak van de maatschappelijke en fictieve creatieve wereld. Met zijn directe spel gaat hij in gesprek met het publiek en laat hen nadenken over maatschappelijk relevante aspecten. Het overbrengen van gevoel en zijn visie staan hierin centraal.

Over de voorstelling
In de voorstelling TATA STIMA gaat Collin Edson om met het thema identiteit en verlies. Zijn voorstelling is een viering van het leven maar ook een ode aan zijn vader. In het middelpunt staat het leven en aanwezig zijn in het het nu. Wie zijn wij, wie ben ik, wat laat je achter en wat laten wij achter?

Credits
Tekst en spel: Collin Edson
Muziek: Collin Edson en producer Trebor S’Roc
Regie begeleiding: Maarten van Hinte
Foto: Anne van Zantwijk 

Socials
Instagram: https://www.instagram.com/edsoncollin/
Facebook: https://www.facebook.com/collin.schorea

BRITT VAN TOOREN
IK HOOP DAT DEZE TITEL JE AANSPREEKT

.
Over Britt

Britt van Tooren studeerde in 2020 cum laude af aan de opleiding Muziektheater aan het ArtEZ conservatorium. Ze speelde onder andere bij Theatergezelschap Bonte Hond en Stichting Theatergroep Kwatta. Naast zingen, acteren, pianospelen, maken en schrijven is ze ook dol op honden aaien, prijzen winnen bij bingo en verantwoordelijkheden uitstellen. Waar ze haar gevoeligheid altijd heeft gezien als zwakke plek, begint ze langzaam in te zien dat de wereld al een overschot heeft aan hardheid. De maatschappij heeft honger naar donzige zielen. Ze is een groot voorstander van huilen in het openbaar en ervan overtuigd dat de zachte krachten uiteindelijk altijd zullen winnen.

Over de voorstelling
Waarom heb ik niet mee mogen denken over mijn eigen bestaan?
Ik had het fijn gevonden als er was gevraagd:
Zou je willen leven?
Heb je daar eigenlijk wel trek in?
Wat als ik een sneak-preview had gezien van mijn levensloop?
En daarna zelf had mogen kiezen:
Wil ik geboren worden of niet?
Over op je bek gaan en nog even blijven liggen. 
Over je afvragen of de mail met de bijsluiter van het leven in je spamfolder is beland.
Over verlangen een kiezelsteen te zijn.
Een rollercoaster performance vol catchy proza, vunzige beats, monogame pinguïns en (een soort van) God.

Credits
Tekst en spel: Britt van Tooren
Muziek: Felix Ruiter en Britt van Tooren
Regie begeleiding: Titus Tiel Groenestege
Foto: Anne van Zantwijk

Socials
Instagram: https://www.instagram.com/brittvnt/
Facebook: https://www.facebook.com/britt.vantooren

VALENTINA TÓTH
WILDBLOEI
.

.
Over Valentina
Valentina Tóth is actrice, theatermaker en muzikante. Na een studie klassiek piano aan het conservatorium van Brussel, studeerde ze in 2018 af als actrice aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema and Sound) te Brussel. Na haar afstuderen maakte en speelde ze onder anderen bij De Toneelschuur, De Kopergietery, Het Houten Huis en Theater Antigone. Haar werk bevindt zich op het snijvlak tussen theater, klassieke muziek, kleinkunst en opera. 

Over de voorstelling
Valentina Tóth brengt in de voorstelling Wildbloei een ode aan de hysterische vrouw. Met een mix van opera, musical, kleinkunst en klassieke muziek bezingt en bespeelt ze dit type vrouw. Ze vliegt van personage naar personage; onder andere een femme fatale, een vrouw die dolgraag body positive zou willen zijn, een mislukte K3 auditie en een natuurramp in hoogsteigen persoon passeren de revue.

Gewapend met een flinke dosis muzikaliteit, snelle schakels en grote personages, houdt ze met Wildbloei haar publiek onder schot brengt ze hopelijk een beetje sympathie teweeg. Of bevreemding. Ook goed.

Credits
Tekst, spel en muziek: Valentina Tóth
Spelcoaching: Nona Demey Gallagher en Martha Balthazar
Regie begeleiding: Stephanie Louwrier
Foto: Anne van Zantwijk

Socials
Instagram: https://www.instagram.com/valentinatothh/
Facebook: https://www.facebook.com/valentinatothpage/
Twitter: @valentinatoth


AGENDA AKF HALVEFINALISTENTOURNEE 2022