Jan Rot winnaar Annie M.G. Schmidtprijs 2015

Credits: Buma Cultuur

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur, is toegekend aan het lied ‘Stel dat het zou kunnen…’, geschreven, gecomponeerd en uitgevoerd door Jan Rot. De Annie M.G. Schmidtprijs bekroont het beste Nederlandstalige oorspronkelijke theaterlied uit het voorgaande seizoen.

Credits: Buma Cultuur
Credits: Buma Cultuur

Tijdens de vierentwintigste editie hanteerde de organisatie een vernieuwde opzet waarmee ze de positie van het Nederlandstalige kleinkunstlied wil verstevigen. In aanloop naar de uitreiking zijn zes genomineerden bekendgemaakt door de vorige winnaars Yentl en de Boer in het programma RTL Late Night. Met de zes nominaties toont de organisatie de diversiteit en de hoeveelheid bijzonder mooie liedjes, en blijkt dat er veel (jong) talent op hoog niveau bezig is.

Tijdens de uitreiking brachten alle genomineerden zijn of haar lied ten gehore waarna de voorzitter van de vakjury bekend maakte dat Jan Rot met ‘Stel dat het zou kunnen…’ de winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs 2015 is. De prijs werd uitgereikt door Gerard Cox en de presentatie van deze feestelijke middag was in handen van Jelle Kuiper.

De jury over Jan Rot:
Het lied ‘Stel dat het zou kunnen…’ bevat een dubbele laag, is leuk en aangrijpend tegelijk. (…) Het is origineel van opzet en prachtig geschreven, heeft een pakkende melodie, sublieme tekstinterpretatie en wordt warm gezongen.

Jan Rot ontving een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen, en een geldbedrag van 3.500 euro. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jacques Klöters (cabaretier, cabaret-historicus), Lidwien Vork (directeur Beauforthuis), Marjolijn Touw (Kleinkunstenares), Frans Mulder (cabaretier/tekstschrijver) en Martijn Breebaart (pianist/componist).

Genomineerden die kans maakten op de Annie M.G. Schmidtprijs zijn:
– Jan Beuving, Daan van Eijk (componist en uitvoerend) en Jan Beuving (tekstschrijver) met Meisje,
– Arend Niks, Joost Spijkers (componist en uitvoerend) en Peer Wittebols (tekstschrijver) met Alle seizoenen,
– Kiki Schippers (componist, tekstschrijver en uitvoerend) met Guus,
– Lisa Loeb, Janneke Rinzema (Matroesjka) (componist, tekstschrijver en uitvoerend) met #Imalive,
– Erik Verwey, Louise Korthals (componist), Louise Korthals (tekstschrijver en uitvoerend) met Kruisje.

De Annie M.G. Schmidtprijs werd voorgaande jaren gewonnen door:
Yentl en de Boer met ‘Ik heb een man gekend’ (2014),
Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers met ‘Mijn Kind’ (2013),
Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen met ‘Vinkeveen’ (2012),
Egbert Derix en Gerard van Maasakkers met ‘Zomaar Onverwacht’ (2011).

Klik hier voor meer informatie.