Yentl en De Boer winnen Annie M.G. Schmidtprijs

Uitreiking Annie M.G. Schmidtprijs 2014         Fotografie: Jaap Reedijk
Uitreiking Annie M.G. Schmidtprijs 2014 Fotografie: Jaap Reedijk

Fotografie: Jaap Reedijk

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, is toegekend aan Yentl en de Boer voor hun lied ‘Ik heb een man gekend’. De prijs werd op zondag 19 april uitgereikt door burgemeester Eberhard van der Laan in Theater Bellevue.

De jury van de Annie M.G. Schmidtprijs 2014 bestond dit jaar uit componist Cor Bakker, cabaretier en programmamaker Jacques Klöters (voorzitter), theaterdirecteur Nel Oskam, schrijver en cabaretier Frans Mulder en zangeres Marjolijn Touw. Volgens de jury is het lied ‘Ik heb een man gekend’ wel kleinkunst, maar niet ouderwets, is het ritmisch en bevat het prachtige akkoorden. De jury prees de mooie samenzang waarin ze een ‘levendige afwisseling’ hoorde en ziet voor Yentl en de Boer een veelbelovende toekomst in het theaterlied.

Yentl Schieman en Christine de Boer hebben ‘Ik heb een man gekend’ zelf geschreven, Christine de Boer is verantwoordelijk voor de compositie, Yentl Schieman voor de samenzang. Yentl en Christine vonden elkaar op de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, waar ze opvielen door hun ijzersterke composities, rake teksten en rijke fantasie. In 2013 wonnen ze de jury- en publieksprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival en vervolgens toerden ze met hun theaterprogramma De Meisjes door het land. Ze maken deel uit van de formaties Het nieuwe lied en #aanstormend en zijn volgend seizoen in de theaters te zien met het gloednieuwe programma De snoepwinkel is gesloten; wederom vol muzikale hoogstandjes en absurde sketches.

De middag in Theater Bellevue werd gepresenteerd door Jelle Kuiper. Voorafgaand aan de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs was er voor het eerst een workshop voor jonge muziek- en theatermakers: Muziek&Theater – waar is het geld? Aansluitend begon het programma rondom de uitreiking die begon met een gastoptreden verzorgd door En Vrac. Dit trio combineert Nederlandse chansons met een toegankelijke groove en bestaat uit Bas Marée (gitaar en zang), Gijs Baas (contrabas) en Minze Koopman (cajon). Na de prijsuitreiking brachten Yentl en de Boer het winnende lied ten gehore.

De Annie M.G. Schmidtprijs werd drieëntwintig jaar geleden ingesteld om de schrijver, componist en uitvoerder van het beste lied te bekronen dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater. De prijs – 3.500 euro en het bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt gemaakt door Frank Rosen – is beschikbaar gesteld door Buma Cultuur.
De uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs is het laatste evenement binnen de achtentwintigste editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Tijdens het festival vond onder meer een hommage aan Paul van Vliet plaats, en won Tjeerd Gerritsen de jury- en publieksprijs van het Concours om de Wim Sonneveldprijs.

Lees hier het juryrapport:

JuryrapportAnnieMGSchmidtprijs2014