de genomineerden voor de Annie M.G. Schmidtprijs zijn bekend!

Yentl en de Boer, de vorige winnaars van de Annie M.G. Schmidtprijs, hebben vanavond in het programma RTL Late Night de zes genomineerden voor de Annie M.G. Schmidtprijs bekendgemaakt. De prijs is een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival, en werd vierentwintig jaar geleden ingesteld om de schrijver, componist en uitvoerder van het beste lied te bekronen dat in het voorgaande jaar is uitgevoerd in een Nederlands theater. De volgende tekstschrijver, componist en uitvoerende maken kans op de felbegeerde Annie M.G. Schmidtprijs die op 10 april wordt uitgereikt in Theater Bellevue:

Jan Rot (componist, tekstschrijver en uitvoerend) met Stel dat het zou kunnen…
Jan Beuving, Daan van Eijk (componist en uitvoerend) en Jan Beuving (tekstschrijver) met Meisje
Arend Niks, Joost Spijkers (componist en uitvoerend) en Peer Wittebols (tekstschrijver) met Alle seizoenen
Kiki Schippers (componist, tekstschrijver en uitvoerend) met Guus
Lisa Loeb, Janneke Rinzema (Matroesjka) (componist, tekstschrijver en uitvoerend) met #Imalive
Erik Verwey, Louise Korthals (componist), Louise Korthals (tekstschrijver en uitvoerend) met Kruisje

Beluister hier alle liedjes

De Annie M.G. Schmidtprijs heeft sinds dit jaar een nieuwe opzet waarmee de organisatie de positie van het Nederlandstalige kleinkunstlied wil verstevigen. Met de zes nominaties wordt geëtaleerd hoeveel mooie liedjes er worden geschreven, en laten we graag zien dat er veel (jonge) talenten op hoog niveau bezig zijn.

De prijs bestaat uit een bronzen borstbeeld van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen en een bedrag van 3.500 euro. Een jury, bestaande uit voorzitter Jacques Klöters (cabaretier, cabaret-historicus), Lidwien Vork (directeur Beauforthuis), Marjolijn Touw (Kleinkunstenares), Frans Mulder (cabaretier/tekstschrijver) en Martijn Breebaart (pianist/componist) reiken de prijs uit aan de tekstdichter, componist en uitvoerend artiest van het winnende lied.

Tijdens de uitreiking zullen de zes genomineerde liedjes ten gehore worden gebracht waarna de voorzitter van de vakjury Jacques Klöters bekend zal maken welk lied wordt bekroond met de Annie M.G. Schmidtprijs 2015. De Annie M.G. Schmidtprijs zal worden uitgereikt door Gerard Cox en de presentatie van deze feestelijke middag is in handen van Jelle Kuipers.

Dit jaar biedt de organisatie wederom, voorafgaand aan de uitreiking, een inhoudelijk programma aan waar recent afgestudeerde kleinkunstenaars en muziekprofessionals met elkaar in discussie gaan en spraakmakende onderwerpen in panels worden aangesneden.

De afgelopen paar jaar wonnen:
Yentl en de Boer met ‘Ik heb een man gekend’ (2014), Peer Wittenbols, Mike Roelofs en Gerard van Maasakkers met ‘Mijn Kind’ (2013), Jan Beuving, Nico Brandsen en Angela Groothuizen met ‘Vinkeveen’ (2012), Egbert Derix en Gerard van Maasakkers met ‘Zomaar Onverwacht’ (2011)