2019
AKF KEEP AN EYE MASTERCLASSES   <<

Sinds 2018 werkt het Amsterdams Kleinkunst Festival samen met de Keep an Eye Foundation in een nieuwe serie masterclasses voor jong aanstormend talent. Tijdens deze intensieve masterclass serie worden de kleinkunsttalenten op zowel artistiek- als zakelijk vlak begeleid.

Met de samenwerking tussen de Keep an Eye Foundation en het Amsterdams Kleinkunst Festival wordt het masterclass programma geïntensiveerd en wordt de kwaliteit van de individuele deelnemers aan het concours verhoogd. Daarmee wordt ook de ontwikkeling van de kleinkunst in Nederland versterkt. De samenwerking vormt daarmee een belangrijke impuls voor de kleinkunstsector als geheel. Bovendien versterkt het Amsterdams Kleinkunst Festival hiermee de verbindende factor tussen de kunstvakopleidingen en de beroepspraktijk.

WIMIE WILHELM

.
Op vrijdag 18 en zaterdag 19 januari 2019 vond de Keep an Eye Masterclass onder leiding van Wimie Wilhelm plaats, de eerste in de reeks masterclasses die aan de deelnemers aan de AKF Sonneveldprijs 2019 worden gegeven.Wimie Wilhelm ging overdag aan het werk met het eigen materiaal van de zes halve finalisten van de AKF Sonneveldprijs. Het publiek kreeg hier ’s avonds een mooi overzicht van.

Wimie Wilhelm
Wimie Wilhelm acteert, regisseert en maakt cabaret. Naast haar eigen cabaretvoorstellingen, speelde ze onder andere bij het Noord Nederlands Toneel, Orkater en Het Nationale Toneel. Verder is ze ook te zien geweest in diverse televisieseries, waaronder de bekende politieserie Baantjer. Ze regisseert onder andere voor: Eva Crutzen, Richard Groenendijk, Brigitte Kaandorp en Rayen Panday.

THEO NIJLAND

Op maandag 18 maart 2019 gaf Theo Nijland een masterclass aan de zes halve finalisten van de AKF Sonneveldprijs. Onder zijn begeleiding schreven de zes talenten een gloednieuw lied. Het resultaat voerden ze ’s avonds uit in Klein Bellevue, onder het toeziend oog van de meester. Na de pauze analyseerde Nijland een aantal klassiekers waarvan het grote publiek vindt dat het goede nummers zijn. Maar wat vindt Nijland daar zelf van?

Te gast waren de zes halve finalisten Emma, Rikkert van Huisstede, Meester Alex, Bart Melief, Lisa Ostermann en Rosa da Silva. Met special guests Tjeerd Gerritsen en Flip Noorman!

Jos Heeremans (NH Radio) interviewde Theo Nijland over de Keep an Eye Masterclasses in het programma Tekst & Uitleg. Beluister het interview hier!

Seminar ‘Artist in Business’
October 13th 2019
Conservatorium van Amsterdam

A day full of unique workshops for artists and musicians. About how to forward your entrepreneurial skills and better market your product.

Organized by the Amsterdams Kleinkunst Festival in collaboration with the Keep an Eye Foundation, the Prins Bernhard Cultuurfonds and the Conservatorium van Amsterdam. This seminar will be held in English!

What are you going to do this day?
As an artist you want to explore and master all the possibilities that the business side of cultural entrepreneurship has to offer. Today this will all change! You can choose two business workshops to your preference and learn tips and tricks from our professional guest lecturers in a fun, light and interactive way.

RUTGER DE BEKKER

Op maandag 16 december 2019 verzorgde Rutger de Bekker in De Balie een masterclass compositie aan de zes halve finalisten van de AKF Sonneveldprijs. De talenten kregen vooraf een liedtekst gemaild die ze zelf op muziek zette.

Tijdens de masterclass werden de verschillende versies live uitgevoerd waarna Rutger de Bekker met de deelnemers aan het werk ging. Waar voldoet een goede compositie aan? Welke keuzes maak je als componist en hoe versterk je een liedtekst?

Rutger de Bekker
Rutger studeert van 1991 tot 1995 aan de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam.

Hij ontmoet daar Remko Vrijdag en Diederik Ebbinge, start cabaretgroep De Vliegende Panters en wint daarmee in 1995 het AKF. Met hen maakt hij daarna vier theater- en twee televisieprogramma’s. Daarnaast is hij als acteur te zien in films als New Kids Turbo, De Boskampi’s, Prooi, op tv in Smeris en in verschillende theatervoorstellingen zoals Hij Gelooft In Mij, Fiddler On The Roof en Expeditie Eiland.

Verder componeert hij veel muziek, onder anderen voor Paul de Leeuw, Jenny Arean, Het Klokhuis en Remko Vrijdag & Martine Sandifort, maar ook voor de musical Expeditie Eiland en Showponies van Alex Klaasen. Voor deze laatste twee programma’s werd hij in 2019 genomineerd voor respectievelijk een Musical Award en de Annie M.G. Schmidtprijs.

RENÉ VAN MEURS

Op 21 februari en 1 maart 2019 vinden er twee speciale edities van de Keep an Eye Masterclasses plaats. Onder toeziend oog van niemand minder dan René van Meurs kondigen twee presentatoren van het Amsterdams Kleinkunst Festival, Soraya de Bakker en Sophie de Hart, verschillende voorstellingen aan en af. Van Meurs licht toe welke facetten van belang zijn bij het presenteren van een cabaretavond. Wat zijn de valkuilen en hoe ga je om met onverwachte zaken? Een kijkje in de keuken van het vak van presentator!

René van Meurs
René van Meurs (Schipluiden, 1985) is stand-up comedian en schrijver. In 2006 won hij de publieksprijs bij het Griffioen Cabaret Festival en in 2012 won hij zowel de jury- als publieksprijs van Camaretten. Van Meurs speelde bij improvisatiecollectief Op Sterk Water en sloot zich in 2007 aan bij Comedytrain.

In 2013 ging Van Meurs de theaters in met zijn eerste avondvullende programma Voor de storm. In 2015 volgde zijn tweede solovoorstelling Even goede vrienden. Op dit moment tourt hij door het land met zijn derde show Ik beloof niks. Daarnaast was Van Meurs op televisie te zien in onder andere De Slimste Mens en The Comedy Factory. Ook is hij al jaren één van de vaste schrijvers van het satirische televisieprogramma Dit was het nieuws.

Foto: Anne van Zantwijk

BEKIJK HET ARCHIEF

2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023