2021
AKF KEEP AN EYE MASTERCLASSES <<
Sinds 2018 werkt het Amsterdams Kleinkunst Festival samen met de Keep an Eye Foundation in een nieuwe serie masterclasses voor jong aanstormend talent. Tijdens deze intensieve masterclass serie worden de kleinkunsttalenten op zowel artistiek- als zakelijk vlak begeleid.
Met de samenwerking tussen de Keep an Eye Foundation en het Amsterdams Kleinkunst Festival wordt het masterclass programma geïntensiveerd en wordt de kwaliteit van de individuele deelnemers aan het concours verhoogd. Daarmee wordt ook de ontwikkeling van de kleinkunst in Nederland versterkt. De samenwerking vormt daarmee een belangrijke impuls voor de kleinkunstsector als geheel. Bovendien versterkt het Amsterdams Kleinkunst Festival hiermee de verbindende factor tussen de kunstvakopleidingen en de beroepspraktijk.
WIMIE WILHELM
Voor het derde jaar op rij geeft Wimie Wilhelm een masterclass regie aan de halvefinalisten van het concours om de AKF Sonneveldprijs.
Wimie Wilhelm ging twee dagen lang aan het werk met het eigen materiaal van de halvefinalisten. De masterclass vond op zaterdag 15 en zondag 16 mei besloten plaats in Theater Mascini op de Zeedijk in Amsterdam.
Wat wil je eigenlijk vertellen en wat is daarvoor de beste manier? Vragen als ‘Hoe kan het dat de grap niet meer valt?’ en ‘Waarom komt mijn programma traag op gang?’ tot ‘Hoe maak ik een vlotte overgang tussen het zingen van een lied en het vertellen van een verhaal?’ worden besproken en uitgewerkt. Zonder een blad voor de mond te nemen ging Wimie op zoek naar oplossingen.
Wimie Wilhelm
Wimie Wilhelm acteert, regisseert en maakt cabaret. Naast haar eigen cabaretvoorstellingen, speelde ze onder andere bij het Noord Nederlands Toneel, Orkater en Het Nationale Toneel. Verder is ze ook te zien geweest in diverse televisieseries, waaronder de bekende politieserie Baantjer. Ze regisseert onder andere voor: Eva Crutzen, Richard Groenendijk, Brigitte Kaandorp en Rayen Panday.
THEO NIJLAND
Wat is een goed liedje? Hoe schrijf je een originele liedtekst en wat is de rol van de muziek? Theo Nijland begeleidt de zes halvefinalisten van het concours om de AKF Sonneveldprijs bij het schrijven van een liedje. Hij geeft tips tijdens het maakproces. Vanwege de Coronamaatregelen vindt deze masterclass op 23 maart en 13 april besloten plaats.
Over Theo Nijland
Theo Nijland (1954) is componist, theatermaker, scenarist, schrijver, acteur en performer. Hij volgde een opleiding aan de Theaterschool van Amsterdam.
In 1987 richtte hij met Coen van Vrijberghe de Coningh en Han Oldigs de muziekformatie The Shooting Party op. Voor hun lied Kaal wonnen ze in 1995 de Annie M.G. Schmidtprijs. Na het plotseling overlijden van Coen van Vrijberghe de Coningh besloot Nijland om solo verder te gaan.
Nijland maakt muziek voor film, theater, televisie, radio en nog veel meer. Ook werkte hij mee aan de muziek van onder meer Paul de Leeuw, Brigitte Kaandorp en Mathilde Santing.
Hij maakte verschillende theatervoorstellingen waaronder Masterclass, de 2-persoonsmusical Mijn Leven Als Theo Nijland en En de rest is onzin. Voor die laatste voorstelling ontving Nijland in 2019 de Poelifinario, de VSCD-prijs voor het beste kleinkunst programma.
LEBBIS
Hoe schrijf je een grap? En nog belangrijker, hoe time je deze? Het schrijven van sterke grappen is een ambacht. En hoewel het makkelijk oogt – een artiest speelt vaak alsof de grap ter plekke wordt bedacht – zit er een structuur en een opbouw achter een goed geschreven grap.
Lebbis gaf de zes halvefinalisten van het concours om de AKF Sonneveldprijs een masterclass grappen schrijven en timing. De deelnemers schreven aan de hand van het nieuws van die week een serie grappen. In een ‘Dit was het nieuws’ setting worden de grappen getest en herschreven, totdat ze werkten.
De masterclass vond op 23 februari plaats maar was vanwege de corona maatregelen besloten.
Over Hans Sibbel
Hans Sibbel maakte als Lebbis deel uit van het duo Lebbis en Jansen. Hans is opgegroeid in Amsterdam. Van 1990 tot 2006 maakte Hans Sibbel met Dolf Jansen verschillende theaterprogramma’s waaronder veel oudejaarsconferences. Daarnaast was hij redactielid van het TROS-programma Dit was het nieuws en van De Cabarettafel (onderdeel van het VARA-programmaKopspijkers met presentator Jack Spijkerman).
Sinds 1993 is hij lid van de Comedytrain. In 2011 won hij met zijn show Branding de Poelifinario.
LENETTE VAN DONGEN
Maandag 20 december 2021
Online sessie
Na de bloedstollende voorrondes, waaruit zes halvefinalisten zijn gekozen, gaat cabaretière Lenette van Dongen met de nieuwe AKF talenten aan het werk. Hoe breng je een lied? Hoe vertel je een verhaal? En hoe zorg je ervoor dat het materiaal aan komt bij het publiek? Op eigenzinnige wijze en vol energie leert Lenette van Dongen ze in korte tijd de kneepjes van het vak. Haar jarenlange ervaring draagt ze over op deze nieuwe generatie makers.
De zes halvefinalisten gaan vanaf januari 2022 op tournee door Nederland. Zij volgen het Keep an Eye Masterclasses programma met masterclasses van gerenommeerde cabaretiers. De finales vinden plaats op 3, 4 en 5 april 2022 in De Kleine Komedie.
Over Lenette van Dongen
Na een opleiding tot dansdocente deed Lenette van Dongen auditie voor de Academie voor Kleinkunst, waar ze werd aangenomen. Ze debuteerde in de musical Cabaret waarin ze de hoofdrol van Sally Bowles speelde. In 1984 speelde ze mee in de eerste productie van Jeans. Na haar rol in de musical Tsjechov met Boudewijn de Groot kreeg ze de kans om in Londen een comedy stage te doen bij Lenn Lowe. Ook heeft ze in Mamma Mia! gespeeld en werd ze voor haar rol in Doe Maar genomineerd voor een Musical Award voor ‘beste vrouwelijke bijrol’.
In 1989 maakte ze haar eerste cabaretvoorstelling. Deze werd lovend ontvangen en ze kreeg hiervoor de Pall Mall Export Prijs voor veelbelovend talent. In 2015 ging haar tiende solovoorstelling Tegenwind in première die werd genomineerd voor een Poelifinario. In 2018 volgde de voorstelling Paradijskleier, waarmee ze de Poelifinario daadwerkelijk in de wacht wist te slepen.
Naast haar werk op het podium schrijft Lenette sinds 2002 een maandelijkse column voor het blad Opzij. Hiervan verschenen twee bundels.
SEMINAR ARTIST IN BUSINESS
.
Are you an artist, performing artist or musician?
Do you want to improve your business skills and learn how to better market yourself and your work? Apply now, for this day full of interesting talks, workshops and more.
This 4th edition of the Seminar Artist in Business will take place at the Conservatorium van Amsterdam.
BEKIJK HET ARCHIEF
2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024