AKF KEEP AN EYE MASTERCLASSES   <<

Sinds 2018 werkt het Amsterdams Kleinkunst Festival samen met de Keep an Eye Foundation in een nieuwe serie masterclasses voor jong aanstormend talent. Tijdens deze intensieve masterclass serie worden de kleinkunsttalenten op zowel artistiek- als zakelijk vlak begeleid.

 

Met de samenwerking tussen de Keep an Eye Foundation en het Amsterdams Kleinkunst Festival wordt het masterclass programma geïntensiveerd en wordt de kwaliteit van de individuele deelnemers aan het concours verhoogd. Daarmee wordt ook de ontwikkeling van de kleinkunst in Nederland versterkt. De samenwerking vormt daarmee een belangrijke impuls voor de kleinkunstsector als geheel. Bovendien versterkt het Amsterdams Kleinkunst Festival hiermee de verbindende factor tussen de kunstvakopleidingen en de beroepspraktijk.

BEKIJK HET ARCHIEF

2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023

2023
WIMIE WILHELM

13 en 14 januari 2023
De Toegift Texel

Voor het vijfde jaar op rij geeft Wimie Wilhelm een masterclass regie aan de halvefinalisten van het concours om de AKF Sonneveldprijs.

Wimie Wilhelm gaat twee dagen lang aan het werk met het eigen materiaal van de halvefinalisten. Op Texel werkt ze in het Dorpshuis intensief met de artiesten. ’s Avonds laten ze het resultaat zien in Theater De Toegift.

Wat wil je eigenlijk vertellen en wat is daarvoor de beste manier? Vragen als ‘Hoe kan het dat de grap niet meer valt?’ en ‘Waarom komt mijn programma traag op gang?’ tot ‘Hoe maak ik een vlotte overgang tussen het zingen van een lied en het vertellen van een verhaal?’ worden besproken en uitgewerkt. Zonder een blad voor de mond te nemen gaat Wimie op zoek naar oplossingen.

Over Wimie Wilhelm
Wimie Wilhelm acteert, regisseert en maakt cabaret. Naast het maken van haar eigen cabaretvoorstellingen, regisseert ze onder meer Brigitte Kaandorp, Rayen Panday en Martijn Kardol. Daarnaast speelde ze bij het Noord Nederlands Toneel, muziektheatergezelschap Orkater en was ze te zien in verschillende televisieseries.

Foto: Anne van Zantwijk

.
THEO MAASSEN

2 februari 2023
Theater Bellevue – 20.00 uur

Cabaretier Theo Maassen gaat aan het werk met de zes halvefinalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Aan de hand van hun eigen materiaal bespreekt hij de functie van de grap, zelfspot, ironie en hoe die functioneel in te zetten zijn. Natuurlijk zijn er wetten hoe een grap moet worden opgebouwd, maar Maassen kijkt liever naar de artiesten zelf. In zijn visie staat eigenheid centraal. Laat je verrassen door deze unieke masterclass.

Over Theo Maassen
Theo Maassen (1966).
Timmert al 32 jaar aan de weg. Vakidioot. Onderzoekt met zijn podcast Ervaring voor Beginners het maakproces van kunstenaars.
Behoort volgens zichzelf tot de absolute top in zijn metier.
Ondanks dat altijd een gewone jongen gebleven.

Foto: Krijn van Noordwijk

 

JURRIAN VAN DONGEN

7 maart 2023 – 20.00 uur
Theater Bellevue

Wat maakt dat een lied werkt in het theater? Hoe herken je een idee en hoe verantwoord je je idee zodat het gaat leven? ‘Verzin een personage, zet dat personage in een concrete situatie, bedenk waar je het personage over vier minuten wil hebben en het lied is eigenlijk al klaar’. Woorden van een van Nederlands grootste tekstdichters. Maar is dat wel zo eenvoudig als hij doet vermoeden? De zes halvefinalisten van het concours om de AKF Sonneveldprijs worden bij het schrijven van het lied geholpen door Jurrian van Dongen. Van zijn hand zijn onder meer klassiekers als ‘De Mooie Dingen’ gezongen door Jenny Arean en ‘Gewoon opnieuw’ vertolkt door Alex Klaasen.

Over Jurrian van Dongen
Tweemaal won hij de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied. Hij won de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied. Hij schreef voor Alex Klaasen, Paul de Leeuw, Jenny Arean, Karin Bloemen, Wende Snijders en vele anderen. Bij Het Klokhuis is hij al jaren hofleverancier. Aan een complete generatie nieuwe makers gaf hij schrijfles.

Foto: Ester Gebuis

 

SEMINAR ARTIST IN BUSINESS

10 november 2023
Codarts
Besloten seminar

De zesde editie van het seminar Artist in Business vindt dit jaar plaats in Rotterdam! Codarts Rotterdam opent haar deuren voor een inspirerende workshopdag voor deelnemers van het Amsterdams Kleinkunst Festival en studenten van de Codarts muziektheateropleiding. Het seminar richt zich op de zakelijke ontwikkeling van nieuwe makers. Welke zakelijke keuzes maak je aan de start van je carriere zodat er een stevig fundament wordt gelegd voor de toekomst?  >>>

AGENDA