2022
AKF KEEP AN EYE MASTERCLASSES   <<

Sinds 2018 werkt het Amsterdams Kleinkunst Festival samen met de Keep an Eye Foundation in een nieuwe serie masterclasses voor jong aanstormend talent. Tijdens deze intensieve masterclass serie worden de kleinkunsttalenten op zowel artistiek- als zakelijk vlak begeleid.

Met de samenwerking tussen de Keep an Eye Foundation en het Amsterdams Kleinkunst Festival wordt het masterclass programma geïntensiveerd en wordt de kwaliteit van de individuele deelnemers aan het concours verhoogd. Daarmee wordt ook de ontwikkeling van de kleinkunst in Nederland versterkt. De samenwerking vormt daarmee een belangrijke impuls voor de kleinkunstsector als geheel. Bovendien versterkt het Amsterdams Kleinkunst Festival hiermee de verbindende factor tussen de kunstvakopleidingen en de beroepspraktijk.

WIMIE WILHELM

Voor het vierde jaar op rij gaf Wimie Wilhelm een masterclass regie aan de halvefinalisten van het concours om de AKF Sonneveldprijs.

Wimie Wilhelm ging twee dagen lang aan het werk met het eigen materiaal van de halvefinalisten.

Wat wil je eigenlijk vertellen en wat is daarvoor de beste manier? Vragen als ‘Hoe kan het dat de grap niet meer valt?’ en ‘Waarom komt mijn programma traag op gang?’ tot ‘Hoe maak ik een vlotte overgang tussen het zingen van een lied en het vertellen van een verhaal?’ worden besproken en uitgewerkt. Zonder een blad voor de mond te nemen gaat Wimie op zoek naar oplossingen.

Over Wimie Wilhelm
Wimie Wilhelm acteert, regisseert en maakt cabaret. Naast het maken van haar eigen cabaretvoorstellingen, regisseert ze onder meer Brigitte Kaandorp, Rayen Panday en Martijn Kardol. Daarnaast speelde ze bij het Noord Nederlands Toneel, muziektheatergezelschap Orkater en was ze te zien in verschillende televisieseries.

IVO DE WIJS

Maandag 14 februari 2022
Theater Mascini, Zeedijk Amsterdam

Na de bloedstollende voorrondes, waaruit zes halvefinalisten zijn gekozen, gaat tekstdichter Ivo de Wijs met de nieuwe AKF-talenten aan het werk.

Hoe schrijf je een grappig lied over de actualiteit zonder moralistisch te worden?
Met zijn scherpe pen weet Ivo de Wijs humoristische liedteksten te maken die nog altijd pakkend zijn.
De Wijs gaat met de nieuwe generatie makers aan de slag en begeleidt ze bij het schrijven van hun eigen liedteksten.

De zes halvefinalisten touren vanaf januari 2022 door Nederland. Zij volgen het AKF Keep an Eye Masterclasses programma met masterclasses van gerenommeerde cabaretiers. De finales van de AKF Sonneveldprijs vinden plaats op 3, 4 en 5 april 2022 in De Kleine Komedie (data onder voorbehoud).

Over Ivo de Wijs
Ivo de Wijs (Tilburg, 1945) studeerde Nederlands, was 4 jaar leraar en 10 jaar lid van het Kabaret Ivo de Wijs. In 1980 vestigde hij zich als tekstdichter en presentator. 20 jaar presenteerde hij het radioprogramma Vroege Vogels. Hij schreef 1400 liedteksten, 30 kinderboeken en ontelbare verzen. Voor het theater maakte en bewerkte hij musicals voor kinderen en grote mensen: van Nijntje tot Irma la Douce en van Pippi Langkous tot De Jantjes. Lange tijd werkte hij voor Jasperina de Jong en de laatste jaren vooral voor Jenny Arean.

Een Edison, een Gouden Harp, een Zilveren Reiss-microfoon, een Zilveren Griffel, de Kees Stip-prijs, de Groenmanprijs van het Genootschap Onze Taal en de Oudemansmedaille van Natuurmonumenten vielen hem ten deel.

RAOUL HEERTJE

Theater Mascini
Zeedijk 24, Amsterdam
Maandag 7 maart 2022
Besloten werksessie

Onder toeziend oog van Raoul Heertje werken de zes halvefinalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival aan hun verhalen en grappen. Raoul Heertje licht toe welke facetten er spelen bij het comedy, wat de valkuilen zijn en hoe verder te gaan als er onverwachte dingen gebeuren. Heertje helpt ze op weg naar de finales op 3, 4 en 5 april in De Kleine Komedie.

Over Raoul Heertje
Raoul Heertje (1963) is schrijver, presentator en stand-upcomedian. In 1990 initieerde hij Comedytrain, een gezelschap stand-upcomedians die deze kunstvorm in Nederland introduceerde en later ook Toomler als vaste speelplek voor comedians.

SEMINAR ARTIST IN BUSINESS
WHAT’S YOUR STORY?

Worksession by Astrid Rose
Interview by Co de Kloet
Featuring guests: Sun Mi Hong and Raoul Heertje

How do you present yourself as an artist? What sets you apart from other artists in the same field as you? It’s your story! That is what makes you unique and will be an important reason people choose you. It is what makes you special.

Can you present yourself short and to the point and ‘sell’ yourself in a competitive environment? Do you know how to really connect with your audience? To be able to pitch yourself as an artist you need to know WHAT to sell and HOW to do that, but most importantly, WHY you do what you do. In this interactive workshop you will be handed tools to write your own elevator pitch and learn ways to present yourself in a professional manner.

This day starts with an interactive interview with Sun Mi Hong and Raoul Heertje. Co de Kloet will talk to them about their careers and invite you to join the conversation. So think about what you want to ask these guests.

BEKIJK HET ARCHIEF

2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023